Ekran değişikliği algılandı. Lütfen sayfayı yenileyin.
Beton Sınıfları Nelerdir? Beton Sınıfları Nasıl Belirlenir?

Beton Sınıfları Nelerdir? Beton Sınıfları Nasıl Belirlenir?

Öncelikle betonun ne olduğundan başlayalım. Beton; çimento, su ve agrega adı verilen katkı maddelerinin karıştırılmasıyla oluşturulan bir malzemedir. Başlangıçta şekil verilebilir ve zamanla katılaşıp sertleşerek dayanım kazanır. Bu dayanım betonun içerisindeki malzemelerin dayanımına göre değişmektedir ve MPa(Megapaskal) cinsinden ifade edilmektedir.

Betonun tanımlanması ve sınıflandırılması basınç dayanımına göre yapılır.

Basınç dayanımı, çapı 150 mm ve yüksekliği 300 mm olan standart deney silindirlerinin 28 gün sonunda, TS 3068’e uygun biçimde denenmesiyle elde edilir.

TS 500 ÇİZELGE 3.2’ye göre Beton Sınıfları ve Dayanımları

Kısacası C30/37 dediğimiz beton sınıfında, en düşük karakteristik silindir dayanımını 30 MPa , en düşük karakteristik küp dayanımı ise 37MPa’dır. Dolayısıyla beton sınıfı büyüdükçe betonun dayanımı da artmaktadır. Fakat betonarme yapılarda hesap edilenden yüksek dayanımlı beton sınıflarının kullanılması da her zaman iyi değildir.

TBDY 2018’de kullanılabilecek en düşük dayanımlı beton sınıfı C25 olarak belirtilmiştir. Bu yönetmelik kapsamında yapılacak tüm binalarda C25’ten daha düşük dayanımlı beton kullanılamaz.

 

05-10-2023 09:53:46