Ekran değişikliği algılandı. Lütfen sayfayı yenileyin.
Taşıyıcı Sistem Nedir? Taşıyıcı Sistem Tipleri Nelerdir?

Taşıyıcı Sistem Nedir? Taşıyıcı Sistem Tipleri Nelerdir?

Yük taşımak ve aktarmak üzere temel, perde, kolon, kiriş ve döşeme gibi yapı elemanlarının oluşturduğu sisteme taşıyıcı sistem denir.

Yapıların iskelet sistemine ve tasarımlarına göre farklı taşıyıcı sistem tipleri mevcuttur.

Betonarme taşıyıcı sistemler, yatay ve düşey yükleri aktarmakla görevli betonarmeden oluşan taşıyıcı elemanların oluşturduğu sistemlerdir. Kolon, kiriş, döşeme ve perde kullanımına bağlı olarak farklı taşıyıcı sistemlerden oluşturulmaktadır.

Çelik taşıyıcı sistemler, yatay ve düşey taşıyıcı elemanları çelikten oluşan yapılardır. Bu elemanlar çeşitli cins ve ebatlardaki, profil ve levhalardan; kaynak, cıvata ve perçin gibi değişik birleştirme yöntemlerinden yararlanılarak oluşturulurlar.

Yığma yapılar, Herhangi bir iskeletsel sisteme sahip olmayan, duvarlarının taşıyıcı nitelikte olduğu, tuğla, taş vb. elemanlarının birbirine sıkıca monte edildiği ve sıklıkla harç veya diğer yapıştırıcı maddelerle birleştirildiği yapılardır. Elemanların düşey yükleri birbirine aktarması esasına dayalı olarak çalışan yapısal sistemlerdir.

Ahşap yapılar, ana yapı malzemesi olarak ahşabın kullanıldığı yapı türleridir. Taşıyıcı elemanların tamamı ahşaptan oluşmaktadır. Taşıyıcı elemanlar arasındaki boşluklar ise ahşap plaka, kerpiç, tuğla, gazbeton gibi malzemelerle doldurulmaktadır.

Prefabrik yapılar, yapıyı oluşturan elemanların önceden fabrikalarda üretilip, bu elemanların şantiyede bir araya getirilerek birleştirilmesi ile sağlanan yapılardır.

16-10-2023 14:02:16